Naleśniki na słodko z Czarnobyla

0 (0 ocen)

  • 10 min

Do tego przepisu zainspirowały mnie kucharki ze stołówki pracowniczej w Czarnobylu.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 3 naleśniki (średnica ok. 20 cm):
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki pszennej
    100 ml mleka
    100 ml wody gazowanej
    1 łyżeczka błonnika owsianego
    Olej do smażenia ok. 2 łyżek
    Nadzienie:
    150 g sera białego półtłustego
    50 g serka homogenizowanego
    5 połówek brzoskwini z puszki
    3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty

Naleśniki na słodko z czarnobyla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę (niezbyt gęstą). Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy po jednej chochli ciasta na rumiano z każdej strony. W międzyczasie ser mieszamy z serkiem homogenizowanym, cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zawijamy je w rulon. Wierzch polewamy skondensowanym mleczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy