Do tego przepisu zainspirowały mnie kucharki ze stołówki pracowniczej w Czarnobylu.
10 min
Składniki:
Składniki na 3 naleśniki (średnica ok. 20 cm):
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
100 ml mleka
100 ml wody gazowanej
1 łyżeczka błonnika owsianego
Olej do smażenia ok. 2 łyżek
Nadzienie:
150 g sera białego półtłustego
50 g serka homogenizowanego
5 połówek brzoskwini z puszki
3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty
Naleśniki na słodko z czarnobyla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę (niezbyt gęstą). Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy po jednej chochli ciasta na rumiano z każdej strony. W międzyczasie ser mieszamy z serkiem homogenizowanym, cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zawijamy je w rulon. Wierzch polewamy skondensowanym mleczkiem.
Komentarze