Naleśniki orkiszowo-kukurydziane

4.5 (180 ocen)

  • 40 min

Naleśniki uwielbiamy w każdej wersji i praktycznie z każdym nadzieniem.

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej razowej
    130 g mąki kukurydzianej
    2 jajka
    50 g cukru
    150 ml mleka
    100 ml maślanki
    50 ml oleju rzepakowego
    ok. 150 ml gazowanej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki orkiszowo-kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W msce ubij jajka z cukrem, dodaj resztę składników - oprócz wody gazowanej. Odstaw miskę na 30 minut. Potem dodawaj wody gazowanej, ale tylko tyle by ciasto nie było za rzadkie. Naleśniki smaż na rozgrzanej, najlepiej teflonowej patelni. Ja smaruję patelnię odrobiną oleju (namaczam czubek kawałka ręcznika papierowego i przecieram patelnię) ale tylko raz - na początku smażenia. Przy następnym smażeniu już nie trzeba tego robić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Mąka orkiszowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować