Dzisiaj pyszne połączenie szynki brokuła i sera, w środku wilgotny farsz, na zewnątrz orkiszowy naleśnik :)
60 min
Składniki:
NALEŚNIKI (7 sztuk):
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody
1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej typ 630
sól ziołowa
2 łyżki oliwy z oliwek
FARSZ:
mała cebula
450 g brokuła (ja użyłam mrożone)
150 g szynki w plastrach
100 g sera żółtego
pół szklanki śmietanki 18%
pół szklanki wody
1 łyżeczka mąki orkiszowej
pół szklanki wody z blanszowania brokuła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
tymianek suszony
Naleśniki orkiszowe z szynką, brokułem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki: Zmiksować składniki na naleśniki, usmażyć 7 naleśników na patelni na odrobinie tłuszczu.
2.FARSZ: Brokuł podzielić na małe różyczki, zblanszować (ok 5-10 minut we wrzątku, w zależności jak miękkie chcemy warzywo, odcedzić).
3.Cebulę, szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę.
4.Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę na złoty kolor, dodać szynkę , ser, śmietankę, wodę wymieszaną z mąką, wodę z blanszowania, przyprawy, gotować aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać brokuł, wymieszać.
5.Na każdy naleśnik nałożyć farsz (lekko odcedzając z sosu), zwinąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Górę polać pozostałym sosem, można posypać startym serem. Zapiec w temp 200 stopni ok 15 minut.
6.Podawać od razu z dodatkiem siekanego szczypiorku. Smacznego!
Komentarze