Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

0 (0 ocen)

Zapraszam na słodką wersję naleśników: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym.

Składniki:

  • Naleśniki:
    500 ml mleka
    100 ml wody gazowanej
    250 g mąki pszennej
    1 całe jajko
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    Ser:
    500 g sera białego trzykrotnie mielonego
    100 ml jogurtu naturalnego *
    5-6 łyżek cukru pudru
    25 g wiórek kokosowych
    1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
    Frużelina truskawkowa:
    500 g truskawek
    60 g cukru
    1/2 soku z limonki
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
    Dodatkowo:
    chipsy kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
    Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
  • 2. Ser:
    Do sera dodajemy jogurt naturalny, cukier i ekstrakt kokosowy. Wiórki kokosowe rozdrabniamy przy pomocy blendera i dodajemy do sera. Mieszamy do połączenia się składników.
    Frużelina truskawkowa:
    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i sok z limonki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż całkowicie cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do truskawek, mieszamy i chwilę gotujemy. Truskawki zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do truskawek. Dokładnie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.
    Naleśniki smarujemy kokosowym serem, składamy w trójkąty i polewamy sosem truskawkowym. Wierzch posypujemy chipsami kokosowymi. Dekorujemy świeżymi truskawkami.
    * jogurtu dodajemy tyle, aby ser nie był zbyt suchy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Naleśniki z czekoladowym twarożkiem, migdałami i frużeliną truskawkową

To może cię zainteresować