Naleśniki Egerskie

0 (0 ocen)

Tradycyjny deser węgierski.

Składniki:

  • 8 cienkich naleśników
    sok malinowy

    Pianka:
    2 białka
    1 łyżka cukru pudru

    Nadzienie
    20 dkg orzechów włoskich
    3 łyżki mleka
    4 łyżki cukru

    Sos waniliowy:
    2 żółtka
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka masła
    pól laski wanilii
    1 szklanka słodkiej śmietany

    Ewentualnie zamiast sosu - budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki egerskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Orzechy bardzo drobno kruszymy, na maleńkie kawałeczki.
    Dodajemy mleko i cukier ucieramy.
    Masa ma być delikatnie wilgotna.
  • 2. Pianka:
    Białka ubijamy z cukrem.
    W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Na chochelkę nakładamy część ubitej piany i wkładamy na gotująca się wodę i parzymy tak kilka minut.
  • 3. Sos:
    Wszystkie składniki sosu ubijamy.
    Ewentulanie zamiast sosu gotujemy budyń waniliowy według instrukcji na opakowaniu
  • 4. Na naleśnik nakładamy część farszu, składamy w kwadrat. Na naleśnik nakładamy sparzoną piankę, polewamy sosem waniliowym bądź budyniem, całość polewamy sokiem malinowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować