Naleśniki gryczane z jarmużem, serem feta i orzechami

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Przez lata jarmuż był zapomnianym warzywem. Dopiero od niedawna wraca na stoły. Jarmuż w składzie posiada silne przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwzapalne. Jest też on bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu), a także wapnia i żelaza.

  • 60 min

Składniki:

  • Na naleśniki
    1 szklanka mąki gryczanej (bardzo drobno zmielonej kaszy gryczanej w młynku)
    2 jajka
    200 ml wody
    100 ml mleka
    3 łyżki oleju np. rzepakowego
    Na wypełnienie
    1 pęczek jarmużu
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    garść orzechów włoskich
    200 g fety
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    odrobina oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki gryczane z jarmużem, serem feta i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem lub trzepaczką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Naleśniki smażymy najlepiej na patelni z teflonem.
  • 2. Jarmuż dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Usuwamy grube nerwy liściowe, a liście drobno kroimy.
  • 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany jarmuż i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 20 min. Na końcu doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i posiekane orzechy.
    Usmażone naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon.

Porady

Naleśniki podajemy np. z domowym sosem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować