Naleśniki biszkoptowe oblane musem truskawkowym i czekoladą na pewno zasmakują zarówno małym, jak i dużym łasuchom.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
25 dag maki tortowej
2 jajka
3/4 szklanki śmietany kremówki 18%
ponad pół szklanki mleka
1 szklanka wody
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
szczypta soli i cukru
olej rzepakowy do ciasta i smażenia
Mus truskawkowy:
35 dag truskawek
cukier wg smaku
pół tabliczki gorzkiej czekolady + kilka łyżek mleka
Naleśniki biszkoptowe z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę rozprowadzić z wodą, śmietanką i mlekiem (mleka dolać na tyle, aby otrzymać odpowiednią konsystencję ciasta). Dodać szczyptę soli, cukru, łyżkę oleju rzepakowego oraz żółtka. Dokładnie połączyć za pomocą miksera lub rózgi. Można odlać trochę ciasta do drugiej miseczki i dodać kakao, wymieszać.
2.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, ale bardzo ostrożnie i delikatnie mieszać, aby ciasto nie opadło.
3.Na rozgrzanym oleju smażyć naleśniki. Jeśli chcemy otrzymać dwukolorowe naleśniki najpierw należy wylać ciemne ciasto, tworząc dowolny wzór, a kiedy się zwiąże jasne. Naleśniki smażyć z obu stron.
4.Umyte i oczyszczone truskawki zmiksować z cukrem w blenderze. Czekoladę roztopić z niewielką ilością mleka w kąpieli wodnej. Naleśniki polać musem truskawkowym oraz czekoladą. Przybrać całymi kawałkami owoców.
Komentarze