Naleśniki cynamonowe z jabłkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

oraz chutney owocowy

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50g.roztopionego masła
    ciepłe mleko (tyle mleka aby powstało ciasto o konsystencji śmietanki 18%)
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    4 jabłka słodkie
    100g. rodzynek
    50g.masła
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki skórki z cytryny
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Chutney:

    400g. mieszanki owocowej mrożonej
    2 łyżki masła
    1/2 szklanki cukru






Naleśniki cynamonowe z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta energicznie mieszamy na gładkie ciasto (najlepiej zmiksować blenderem). Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.Jabłka myjemy,obieramy,kroimy w zapałki.Na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy jabłka,rodzynki,cukier,skórkę oraz sok z cytryny.Podsmażamy.Przesmażone jabłka oprószamy cynamonem.
    Każdy naleśnik smarujemy jabłkami zwijamy w rulon.Do rondelka wsypujemy mieszankę owocową,masło,cukier,gotujemy na średnim ogniu ok.20minut,mieszamy.Naleśniki dzielimy na talerze,polewamy sosem owocowym, posypujemy cukrem pudrem.SMACZNEGO.



    .......

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy