Naleśnikowy tort czekoladowy

0 (0 ocen)

Pomysłowy tort z naleśników. Zaskoczy każdego!

Składniki:

  • Naleśniki:
    3 jajka
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 szkl zimnego mleka
    1 szkl zimnej wody mineralnej
    285 g mąki pszennej tortowej
    1,5 łyżki oleju+ olej do smażenia

    Krem czekoladowy:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g miękkiego masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 kopiasta łyżka kakao
    250 g śmietany kremówki 30%
    100 g serka mascarpone

    Polewa czekoladowa:
    2 łyżki mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    kostki czekolady, pokrojone wafelki czekoladowe itp. do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Naleśniki

Naleśnikowy tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: Jajka wbić do miski i ubijać ok. 5 min, aż będą jasne i puszyste. Następnie wsypać cukier, sól oraz wlać mleko, wodę i olej. Wszystko zmiksować przez około 1 minutkę. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i krótko zmiksować. Na powierzchni masy powinny pojawić się bąbelki, a sama masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe włożyć do lodówki na 60 minut (można pozostawić na całą noc, a rano tylko usmażyć naleśniki).
  • 2. Po tym czasie patelnię o średnicy ok. 20 cm (lub mniejszej, wtedy naleśników wyjdzie więcej i tort będzie wyższy) rozgrzać z niewielką ilością oleju. Ciasto wyjąć z lodówki i dobrze wymieszać (podczas chłodzenia może się rozwarstwić). Porcje wylewać na patelnie i przechylając ją we wszystkie strony dobrze rozprowadzić po całej jej powierzchni. Naleśniki smażyć z obu stron do zarumienienia. Patelnie natłuszczać co jakiś czas, by naleśniki się nie przypalały. Usmażone kłaść na duży talerz, jeden na drugim. Powinniśmy otrzymać mniej więcej 15 naleśników.
  • 3. Krem czekoladowy: Czekoladę połamać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.



    Miękkie masło utrzeć do puszystości i jasności, dodając pod koniec cukier puder, kakao, ostudzoną czekoladę oraz serek mascarpone.


    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Wmieszać ją do kremu czekoladowego i krótko zmiksować do połączenia składników.
  • 4. Polewa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i odstawić polewę do zgęstnienia.
  • 5. Naleśniki układać na talerzu lub paterze przekładając je kremem czekoladowym. Wierzch naleśnikowego tortu polać gęstniejącą polewą czekoladową i udekorować kostkami czekolady i posiekanymi wafelkami czekoladowymi, np. Prince Polo. Tort można schłodzić w lodówce (łatwiej się będzie kroi) lub podawać od razu. Ja zrobiłam kilka fotek, pokroiłam i poczęstować rodzinkę :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować