Naleśnikowe sushi z makiem i posypką cukrową

0 (0 ocen)

  • 25 min

Naleśnikowe sushi z białym serem, makiem i posypką cukrową. Przygotowałam je dla mojej 4-letniej córki, która uczy sie jeść pałeczkami i bardzo to lubi. Zainspirowałam się tradycyjnym japońskim sushi, ale moje jest na słodko. Kolorowe śniadanie lub deser z patelni.

  • 25 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe :
    -mąka pszenna tortowa : 230 g
    -jajka : 2 sztuki
    -cukier wanilinowy : 3 łyżki
    -mleko 3,2 % : 300 ml
    -woda : 150 ml
    -olej rzepakowy : 5-6 łyżek

    dodatkowo:
    -mak niebieski : 2-3 łyżki
    -olej rzepakowy do smażenia : 50 ml
    - twaróg chudy : 250 g
    -śmietana 12% : 2-3 łyżki
    -cukier wanilinowy : 2 łyżki
    -kolorowa posypka cukrowa : 4-5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśnikowe sushi z makiem i posypką cukrową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zmiksować na gładką masę. Dodać mak, ciasto wymieszać łyżką. Twaróg dokładnie wymieszać z cukrem i śmietaną.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, wlać ciasto, smażyć cienkie naleśniki.
  • pyszne sushi na słodko z patelni 3. Każdy naleśnik posmarować masą twarogową, zwinąć w rulonik. Ruloniki pokroić na 1,5-2 cm kawałki. Na talerzyk wysypać posypkę cukrową. Kawałki naleśnika zanurzyć z obu stron w posypce cukrowej (w miejscu przekrojenia rulonika).

Porady

Do ciasta naleśnikowego można dodać też odrobinę startej skórki z pomarańczy lub cytryny. Masę twarogową rozproawdzić po naleśniku cienką warstwą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować