Naleśnikowe markizy z ricottą i pigwą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane kakaowe naleśniki z nadzieniem przypominają nieco ciasteczka oreo, powinny więc przypaść do gustu dzieciom, zarówno małym, jak i tym całkiem dużym. Składniki na ok. 30 naleśników.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - mąka żytnia: 3 łyżki
    - kakao wysokiej jakości: 2 łyżki
    - cukier puder: 1 szczypta
    - pigwa w zalewie: 230 gramów
    - ricotta Galbani: 500 gramów
    - mleko: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Naleśnikowe markizy z ricottą i pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalesnikowe markizy 1. 1. W misce wymieszajcie ricottę z pigwą.

    2. Przygotujcie ciasto naleśnikowe. W tym celu rozbełtajcie w misce jajka, dodajcie 3 łyżki pszennej mąki i połączcie mąkę z jajkami. Dolejcie trochę mleka, zamieszajcie (nie przejmujcie się grudkami, znikną) i dodajcie 2 łyżki kakao oraz 3 łyżki mąki żytniej. Następnie, dodajcie połowę lub nieco więcej zalewy po pigwie ze słoika (jeśli nie macie zalewy, użyjcie miodu) i tyle mleka, by uzyskać ciasto naleśnikowe o odpowiedniej konsystencji. Zalewa zrównoważy gorzki smak kakao, ale naleśniki nie będą szczególnie słodkie.

    3. Na patelni smażcie naleśniki partiami.

    4. Przed podaniem, dwa małe naleśniki przełóżcie porcją nadzienia, tworząc coś w rodzaju ciasteczek, przypominających czekoladowe markizy. Naleśniki posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować