Tak przygotowane naleśniki bardzo przypominają omlet, a nadzienie mięsne wzbogacone suszonymi pomidorami okazało się pyszne.
60 min
Składniki:
4 jajka
sól
400 ml mleka
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
6 łyżek masła
500 g mięsa mielonego z karkówki
100 ml pasty pomidorowej
posiekana natka pietruszki
suszona bazylia
100 g startego sera Gouda
kilka suszonych pomidorów w oliwie
150 g mąki
Naleśnikowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrałem , drobno posiekałem. Rozgrzałem na patelni 1 łyżkę masła, dodałem cebulę i czosnek i usmażyłem na złotożółty kolor.
Jajka roztrzepałem widelcem z odrobina soli i mlekiem. Energicznie mieszałem, dodałem stopniowo mąkę , aż uzyskałem gładką masę. Odstawiłem na 10 minut.
2.Dodałem mięso i usmażyłem , stale rozdrabniając mięso widelcem, aby nie tworzyły się grudki. Pod koniec smażenia dodałem pokrojone suszone pomidory w oliwie.
Dodałem przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i pieprz. Dusiłem kilka minut.
3.Na patelni rozgrzałem 1 łyżkę masła ,każdorazowo na naleśnik . Usmażyłem 4 naleśniki.
Każdy z nich posmarowałem masą mięsną i zwinąłem w rulon.
4.Resztą masła wysmarowałem żaroodporną foremkę, ułożyłem w niej naleśniki , posypałem obficie startym serem, wstawiłem na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapieczone naleśniki posypałem natką pietruszki.
5.Podajemy na ciepło , bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika
Komentarze