Naleśnikowa zapiekanka

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Tak przygotowane naleśniki bardzo przypominają omlet, a nadzienie mięsne wzbogacone suszonymi pomidorami okazało się pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    sól
    400 ml mleka
    2 małe cebule
    1 ząbek czosnku
    6 łyżek masła
    500 g mięsa mielonego z karkówki
    100 ml pasty pomidorowej
    posiekana natka pietruszki
    suszona bazylia
    100 g startego sera Gouda
    kilka suszonych pomidorów w oliwie
    150 g mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Naleśnikowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśnikowa zapiekanka 1. Cebulę i czosnek obrałem , drobno posiekałem. Rozgrzałem na patelni 1 łyżkę masła, dodałem cebulę i czosnek i usmażyłem na złotożółty kolor.
    Jajka roztrzepałem widelcem z odrobina soli i mlekiem. Energicznie mieszałem, dodałem stopniowo mąkę , aż uzyskałem gładką masę. Odstawiłem na 10 minut.
  • Naleśnikowa zapiekanka 2. Dodałem mięso i usmażyłem , stale rozdrabniając mięso widelcem, aby nie tworzyły się grudki. Pod koniec smażenia dodałem pokrojone suszone pomidory w oliwie.
    Dodałem przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i pieprz. Dusiłem kilka minut.
  • Naleśnikowa zapiekanka 3. Na patelni rozgrzałem 1 łyżkę masła ,każdorazowo na naleśnik . Usmażyłem 4 naleśniki.
    Każdy z nich posmarowałem masą mięsną i zwinąłem w rulon.
  • Naleśnikowa zapiekanka 4. Resztą masła wysmarowałem żaroodporną foremkę, ułożyłem w niej naleśniki , posypałem obficie startym serem, wstawiłem na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapieczone naleśniki posypałem natką pietruszki.
  • Naleśnikowa zapiekanka 5. Podajemy na ciepło , bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika
  • Naleśnikowa zapiekanka 6. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować