Najprostsze nachosy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na blat wysypujemy mąkę kukurydzianą. dodajemy czosnek niedźwiedzi oraz sól i olej.
Powoli, cały czas wyrabiając ciasto dolewamy wody ( około jednej szklanki ) , aż stanie się jednolite.
Następnie dzielimy ciasto na trzy części.
Rozwałkowujemy na cieniutki, mniej więcej milimetrowy placuszek i foremką wycinamy kształty.
Przygotowane kawałki ciasta smażymy na głębokim tłuszczu aż odrobinę spuchną i zrobią się złote.
Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, by wchłonął większość oleju.
Do miseczki przekładamy pomidory, dodajemy do nich posiekany szczypiorek oraz papryczkę chilli, doprawiamy solą i pieprzem.
W razie potrzeby po usmażeniu posypujemy dodatkową porcją soli i chilli.
Komentarze