Na około 15 dużych ciastek:
-120 g miękkiego masła
-3/4 – 1 szklanki mąki pszennej
- troszkę mniej niż 1/2 szklanki cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego ( łącznie ma być 1/2 szklanki, jeżeli akurat nie mamy cukru waniliowego to go pomińmy )
3.Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki ( około 15 ) , kładziemy na blaszce , w dość dużych odstępach, gdyż ciastka „rozleją” się podczas pieczenia. Następnie robimy wzorek lekko dociskając kulki widelcem ( jak na zdjęciu ).
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy około 20 min aż będą złocisto – brązowe.
Porady
Ciastka zaraz po wyjęciu z pieca są bardzo delikatne. Trzeba poczekać chwilkę aż lekko przestygną wtedy stają się kruche i można je zdjąć z blaszki.
Komentarze