Najprostsza zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora oczyszczamy, płuczemy i kroimy na małe różyczki. Cieńsze łodygi drobno kroimy, grube, zdrewniałe odrzucamy. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę.
2.Rosół zagotowujemy, wkładamy marchewkę, gotujemy 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy ziemniaki, gotujemy kolejne 5 minut. Dorzucamy kalafiora, gotujemy 10 minut lub nieco dłużej, w zależności od pożądanej miękkości kalafiora.
3.W międzyczasie roztapiamy w małym rondelku masło, wrzucamy koperek i dusimy, mieszając, aż zmięknie. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Śmietankę z koperkiem dokładamy do zupy, ewentualnie solimy do smaku i podajemy.
Porady
Można użyć śmietanki o większej zawartości tłuszczu.
Komentarze