Chleb z garnka

4.5 (167 ocen)

  • 10 min

Najlepszy chleb innego nie piekę :-)

  • 10 min

Składniki:

  • -750g mąki pszennej (ja dałam tortową)
    -25 g świeżych drożdży
    -1 łyżka cukru
    -2 płaskie łyżeczki soli
    -2 łyżki oleju
    -2 szklanki ciepłej wody (dobrze ciepłej ale nie gorącej)
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy resztę składników. Mieszamy i miskę zawijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. U mnie drożdże tak pracowały,że folia nie wytrzymała i musiałam zawijać jeszcze raz :-)
    Następnego dnia rano podsypujemy obficie blat mąką i wykładamy ciasto-zagniatamy-jest mięciutkie i dość luźne ale takie ma być :-)
  • image-0cep3mb 2. Odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.

    Następnie piekarnik nastawiamy na 220 stopni i wstawiamy do niego naczynie żaroodporne w którym będziemy piec chleb
    UWAGA naczynie z pokrywą (moje ma pojemność 3100 ml i jest okrągłe)

    Do gorącego naczynia dajemy ciasto. Należy uważać,żeby się nie poparzyć.
  • ; 3. Przykrywamy naczynie i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 20 :-) Wyciągamy chleb,studzimy i gotowe :-)polecam :-) Ten chlebuś jest rewelacyjny :-) ma grubą,chrupiącą skórkę i cudowny środek

Porady

do ciasta można dodać ziarna słonecznika i siemię lniane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować