Chleb z garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy resztę składników. Mieszamy i miskę zawijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. U mnie drożdże tak pracowały,że folia nie wytrzymała i musiałam zawijać jeszcze raz :-)
Następnego dnia rano podsypujemy obficie blat mąką i wykładamy ciasto-zagniatamy-jest mięciutkie i dość luźne ale takie ma być :-)
2.Odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie piekarnik nastawiamy na 220 stopni i wstawiamy do niego naczynie żaroodporne w którym będziemy piec chleb
UWAGA naczynie z pokrywą (moje ma pojemność 3100 ml i jest okrągłe)
Do gorącego naczynia dajemy ciasto. Należy uważać,żeby się nie poparzyć.
3.Przykrywamy naczynie i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 20 :-) Wyciągamy chleb,studzimy i gotowe :-)polecam :-) Ten chlebuś jest rewelacyjny :-) ma grubą,chrupiącą skórkę i cudowny środek
Porady
do ciasta można dodać ziarna słonecznika i siemię lniane
Komentarze