Idealne i nieco zmienione leczo paprykowe, któremu idealnego smaku nadają papryka wędzona i czubryca
45 min
Składniki:
1 kg czerwonej papryki
1kg pomidorów lima
1 cebula
olej rzepakowy do smażenia
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżki suszonego oregano
1/2 łyżki czubricy
1/2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
sól do smaku (ok 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki)
pieprz, opcjonalnie mała papryczka chili bez nasion
Najlepsze węgierskie leczo paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelce podsmażamy cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy, następnie pokrojoną w kostkę paprykę (i ewentualnie papryczkę chili) i dusimy do miękkości ok 10-15 minut, następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i dusimy całość ok 8-10 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2.Gorące przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w zależności od wielkości słoików 10-20 minut w garnku wyłożonym ściereczką nie doprowadzając do gwałtownego wrzenia wody, słoiki mają być zanurzone do ok 3/4 wysokości, następie układamy je do góry dnem aż do ostygnięcia, później obracamy i przechowujemy w spiżarni/piwnicy.
Komentarze