Najlepsze węgierskie leczo paprykowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Idealne i nieco zmienione leczo paprykowe, któremu idealnego smaku nadają papryka wędzona i czubryca

  • 45 min

Składniki:


  • 1 kg czerwonej papryki
    1kg pomidorów lima
    1 cebula
    olej rzepakowy do smażenia
    1-2 ząbki czosnku
    1/2 łyżki suszonego oregano
    1/2 łyżki czubricy
    1/2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
    sól do smaku (ok 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki)
    pieprz, opcjonalnie mała papryczka chili bez nasion
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Najlepsze węgierskie leczo paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelce podsmażamy cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy, następnie pokrojoną w kostkę paprykę (i ewentualnie papryczkę chili) i dusimy do miękkości ok 10-15 minut, następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i dusimy całość ok 8-10 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w zależności od wielkości słoików 10-20 minut w garnku wyłożonym ściereczką nie doprowadzając do gwałtownego wrzenia wody, słoiki mają być zanurzone do ok 3/4 wysokości, następie układamy je do góry dnem aż do ostygnięcia, później obracamy i przechowujemy w spiżarni/piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować