Najlepsze paszteciki do barszczu

4.5 (200 ocen)

Smakują na ciepło i zimno, z barszczykiem i bez , obowiązkowo robione na każde Święta i nie tylko.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
    25g drożdży świeżych
    125g margaryny
    0,5 szklanki śmietany
    0,5 łyżeczki soli

    Farsz:

    500g pieczarek
    1 duża cebula
    Sól, pieprz do smaku

    Na wierzch:

    Jajko
    Kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Najlepsze paszteciki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, smażyć kilka minut i doprawić do smaku.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, margarynę i śmietanę rozmieszaną z drożdżami. Posiekać nożem i zagnieść ciasto.
  • Pasztet 3. Ciasto rozwałkować, nakładać farsz i lepić pierożki.
  • Paszteciki 4. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem.
  • Paszteciki 5. Piec w 180' ok. 20 minut.

Porady

Do pasztecików można użyć również farszu z kapusty i grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować