Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami)

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Łatwiejszego chleba chyba nie znajdziecie! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką - nie trzeba monotonie wyrabiać, czy zagniatać. Chlebek zawsze się udaje, jest miękki, sprężysty, długo zachowuje swą świeżość i możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • (3 chleby pieczone w średnich keksówkach)
    1 kg mąki pszennej (użyłam typu 550)
    1/2 szklanki (*) płatków owsianych
    1/2 szklanki otrębów pszennych
    50g drożdży świeżych
    1 l wody ciepłej
    4 łyżki cukru
    1,5 łyżki soli
    4 łyżki octu balsamicznego
    Dodatki:
    5 łyżek pestek słonecznika (u mnie sezam)
    5 łyżek pestek dyni
    5 łyżek siemienia lnianego (w ziarenkach)
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11bob13 1. Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z cukrem oraz ciepłą wodą.
    Dodać resztę składników.
    Całość dokładnie wyroić za pomocą drewnianej (!) łyżki, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 min.
    (Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.)
  • image-06pj8af 2. Po tym czasie masę należy przemieszać i przełożyć do foremek uprzednio wysmarowanych olejem.
  • image-07bsgkg 3. Chlebki ponownie odstawić na 30 minut, a następnie posmarować mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika.
  • image-18nueq6 4. Piec 60 minut w 180 stopniach.
  • image-0xqahb9 5. Po ostudzeniu pieczywo przechowywać przykryte bawełnianą szmatką.

Porady

(*) Pojemność szklanki = 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować