Nadziewane ziemniaczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój syn przywiózł ten przepis z Armenii, gdzie był wolontariuszem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    30 dag mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego
    1/2 kajzerki
    posiekana cebula
    jajko
    sól, pieprz
    przyprawa uniwersalna
    100 ml śmietany 18-proc.
    koncentrat pomidorowy
    łyżka mąki
    łyżka oleju
    łyżka posiekanego koperku

Nadziewane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, przekrawamy i wykrawaczem wydrążamy otwory. Środki zachowujemy.
  • 2. Kajzerkę namaczamy, odciskamy. Mieszamy z mięsem i cebulą. Wbijamy jajko i doprawiamy. Wyrabiamy. Masą nadziewamy ziemniaki. Wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wraz z miąższem ziemniaków.
  • 3. Koncentrat mieszamy ze śmietaną i mąką. Doprawiamy. Zalewamy ziemniaki. Pieczemy 1,5 godziny w 180 °C. Posypujemy koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy