8 średnich ziemniaków
15 dag boczku wędzonego
20 dag sera żółtego (15 dag do nadzienia, 5 dag do posypania ziemniaków)
3 kiełbasy śląskie
1 jajko
tymianek, oregano, majeranek
sól, pieprz, wegeta
Nadziewane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaczki dokładnie umyć, przeciąć wzdłuż na pół, nakłuć widelcem w kilku miejscach, z wierzchu posypać solą i pieprzem. Układać na blaszce wyłożoną folią. Ziemniaki włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 st C i piec ok pół godz.
2.Podpieczone ziemniaki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić. Delikatnie nożem obkroić wzdłuż brzegu ziemniaka i wyjąć jego wnętrze, pozostawiając z brzegu 0,5cm.
3.Kiełbaskę i boczek pokroić w drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach,wymieszać z masą ziemniaczaną, dodać jajko i przyprawić do smaku.
4.Ziemniaki nadziewać farszem.
5.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st C ok 30 min. 10 min przed końcem posypać z wierzchu żółtym serem starym na tarce o grubych oczkach.
Porady
Do nadzienia można dodać także inne ulubione składniki.
Ziemniaczki można podawać według uznania polane ketchupem.
Komentarze