Nadziewane ziemniaczki

5 (198 ocen)

Sposób na podanie ziemniaczków pod inną postacią.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
    15 dag boczku wędzonego
    20 dag sera żółtego (15 dag do nadzienia, 5 dag do posypania ziemniaków)
    3 kiełbasy śląskie
    1 jajko
    tymianek, oregano, majeranek
    sól, pieprz, wegeta
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Nadziewane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki nakłute widelcem 1. Ziemniaczki dokładnie umyć, przeciąć wzdłuż na pół, nakłuć widelcem w kilku miejscach, z wierzchu posypać solą i pieprzem. Układać na blaszce wyłożoną folią. Ziemniaki włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 st C i piec ok pół godz.
  • Ziemniaczki 2. Podpieczone ziemniaki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić. Delikatnie nożem obkroić wzdłuż brzegu ziemniaka i wyjąć jego wnętrze, pozostawiając z brzegu 0,5cm.
  • Nadzienie do ziemniaczków 3. Kiełbaskę i boczek pokroić w drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach,wymieszać z masą ziemniaczaną, dodać jajko i przyprawić do smaku.
  • Nadziane ziemniaczki 4. Ziemniaki nadziewać farszem.
  • Pieczenie ziemniaków 5. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st C ok 30 min. 10 min przed końcem posypać z wierzchu żółtym serem starym na tarce o grubych oczkach.

Porady

Do nadzienia można dodać także inne ulubione składniki. Ziemniaczki można podawać według uznania polane ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Farsz Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować