Nadziewane zapiekane brukselki to idealna przekąska, którą można zjeść na raz! Lekko słona, lekko pikantna z kawałkami orzechów to raj dla podniebienia!
60 min
Składniki:
Składniki na zapiekane brukselki:
◦500 g brukselki
◦4 łyżki oliwy z oliwek
◦1 łyżka octu balsamicznego
◦3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
◦sól
◦pieprz
Składniki na nadzienie:
◦100 g sera pleśniowego srebrny lazur
◦20 g orzechów włoskich
◦2-3 suszone pomidory
◦1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
◦1-2 ząbki czosnku
Nadziewane zapiekane brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie brukselki:
Brukselki myjemy i kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.
Przygotowanie nadzienia:
Suszone pomidory i orzechy włoskie drobno siekamy (można użyć blendera), dodajemy pokruszony ser pleśniowy, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ucieramy aż składniki się połączą.
Nadzienie nakładamy na połówki brukselek, przykrywamy drugą połówką i zamykamy jak bułkę. Wbijamy wykałaczkę. Gotowe brukselki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na kilka minut żeby ser się zagrzał i lekko roztopił.
Komentarze