Nadziewane zapiekane brukselki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nadziewane zapiekane brukselki to idealna przekąska, którą można zjeść na raz! Lekko słona, lekko pikantna z kawałkami orzechów to raj dla podniebienia!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na zapiekane brukselki:
    ◦500 g brukselki
    ◦4 łyżki oliwy z oliwek
    ◦1 łyżka octu balsamicznego
    ◦3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦sól
    ◦pieprz


    Składniki na nadzienie:
    ◦100 g sera pleśniowego srebrny lazur
    ◦20 g orzechów włoskich
    ◦2-3 suszone pomidory
    ◦1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
    ◦1-2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Nadziewane zapiekane brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie brukselki:
    Brukselki myjemy i kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.

    Przygotowanie nadzienia:
    Suszone pomidory i orzechy włoskie drobno siekamy (można użyć blendera), dodajemy pokruszony ser pleśniowy, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ucieramy aż składniki się połączą.

    Nadzienie nakładamy na połówki brukselek, przykrywamy drugą połówką i zamykamy jak bułkę. Wbijamy wykałaczkę. Gotowe brukselki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na kilka minut żeby ser się zagrzał i lekko roztopił.

    Podajemy ciepłe!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować