Nadziewane sakiewki z karczku

4.5 (160 ocen)

Mojej rodzinie zdecydowanie bardziej smakuje nadziewany karczek niż zwykły smażony!

Składniki:

  • ok 1 kg karczku
    2 cebule
    1 pętko kiełbasy
    kilka plasterków sera żółtego
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    musztarda
    sól, pieprz, wegeta, papryka słodka, papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Nadziewane sakiewki z karczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone mięso 1. Mięso oczyścić, pokroić w plastry ok 1 cm.
  • Pokrojona kiełbasa i cebula 2. Kiełbaskę i cebulę pokroić w kosteczkę, wymieszać ze sobą.
  • Ser żółty w plasterkach 3. Ser żółty pokroić w plasterki.
  • Posiekana zielona pietruszka 4. Pietruszkę zieloną drobno posiekać.
  • Rozbite mięso 5. Pokrojone w plastry mięso rozbić za pomocą tłuczka przy użyciu foli.
  • Mięso z nadzieniem 6. Każdy płat mięsa posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem. Na jednej ze stron posypać wymieszaną cebulę z kiełbaską, posypać pietruszka zieloną i na wierzch nałożyć plasterek sera żółtego.
  • Spięte mięso za pomoca wykałaczek 7. Zawinąć drugą stroną mięsa i spiąć wykałaczkami.
  • Smażenie mięsa 8. Mięso usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Posypać po wierzchu wegetą, pieprzem , papryka słodką i ostrą. Podlewać wodą co jakiś czas. Do smażenia można dodać kilka gałązek zielonej pietruszki lub zielonej części selera.

Porady

Rozbijanie mięsa przy pomocy foli zapobiega rozrywaniu się mięsa. Dodanie kilka gałązek zielonej pietruszki lub zielonej części selera podczas smażenia mięsa nadaje mu lepszy aromat. Sakiewki wg uznania można wykonać również z piersi kurczaka lub indyka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować