8 większych pieczarek jako podstawa do nadziewania
3 większe pieczarki do nadzienia
2 cebule czerwone
1 ząbek czosnku
8 plasterków sera żółtego
sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
Nadziewane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, usunąć trzon.
2.Pieczarki gotujemy kilka minut w gorącej wodzie.
3.Pieczarki przeznaczone jako nadzienie, oczyścić i zetrzeć na tarce o cienkich oczkach.
4.Na patelni przysmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, po chwili dodać potarte pieczarki, przysmażyć, lekko przestudzić.
5.Pieczarki nadziać farszem.
6.Na patelni rozgrzać tłuszcz, na gorący kłaść pieczarki, na każde położyć plasterek sera żółtego, przypiec.
Porady
Pieczarki wg uznania można nadziać tylko przysmażonymi pieczarkami z cebulką.
Do farszu można dodać również poszatkowaną zieloną pietruszkę.
Komentarze