Nadziewane pieczarki

0 (0 ocen)

Pyszna przekąska lub dodatek obiadowy.

Składniki:

  • 8 większych pieczarek jako podstawa do nadziewania
    3 większe pieczarki do nadzienia
    2 cebule czerwone
    1 ząbek czosnku
    8 plasterków sera żółtego
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano

Nadziewane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oczyszczone pieczarki 1. Pieczarki oczyścić, usunąć trzon.
  • Gotowanie pieczarek 2. Pieczarki gotujemy kilka minut w gorącej wodzie.
  • Potarte pieczarki 3. Pieczarki przeznaczone jako nadzienie, oczyścić i zetrzeć na tarce o cienkich oczkach.
  • Smażone składniki 4. Na patelni przysmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, po chwili dodać potarte pieczarki, przysmażyć, lekko przestudzić.
  • Pieczarki z farszem 5. Pieczarki nadziać farszem.
  • Smażenie pieczarek 6. Na patelni rozgrzać tłuszcz, na gorący kłaść pieczarki, na każde położyć plasterek sera żółtego, przypiec.

Porady

Pieczarki wg uznania można nadziać tylko przysmażonymi pieczarkami z cebulką. Do farszu można dodać również poszatkowaną zieloną pietruszkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy