Nadziewane łódki cukiniowe

5 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Mając do dyspozycji kilka cukinii można wyczarować wiele dań. Ja postanowiłam swoje wykorzystać na takie nadziewane łódeczki.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:

    2 duże cukinie
    ok 600g gotowanego i zmielonego mięsa drobiowego
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 średnie pomidory
    1 średniej wielkości papryka czerwona
    10 dużych pieczarek
    40 dkg sera żółtego startego na średnich oczkach
    1 pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Ser

Nadziewane łódki cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadziewane łódki cukiniowe przed pieczeniem 1. Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i nadziewamy mielonym mięsem drobiowym.
    Pieczarki myjemy, kroimy na talarki i smażymy na łyżce oleju razem z posiekaną cebulką i czosnkiem.
    Pomidora kroimy w plasterki, paprykę w paski. Siekamy pietruszkę.
    Na uzupełnione mięsem cukinie nakładamy pieczarki, plasterki pomidora, paseczki papryki i posypujemy natką pietruszki. Całość przykrywamy połową sera i zapiekamy ok 25 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Po tym czasie nakładamy resztę sera i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut.

Porady

Czas zapiekania w dużej mierze zależy od grubości i wielkości cukinii. Trzeba sprawdzać, żeby nie była ona zbyt miękka, ani też zbyt twarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować