Nadziewane krokiety ziemniaczane

0 (0 ocen)

Chrupiące z wierzchu,a w środku czeka na nas niespodzianka z pysznego nadzienia.Prosty sposób na wykorzystanie pozostałych ziemniaków z dnia poprzedniego.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    150 g mąki
    1 jajko
    1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    pieprz
    sól
    Farsz:
    250 g mięsa mielonego
    150 g pieczarek
    1/2 papryki czerwonej
    1 cebula
    2 łyżeczki czubricy czerwonej
    1/2 łyżeczki płatków papryki
    3-4 łyżeczki pasty tikka masala
    pieprz
    olej
    bułka tarta
    sól

Nadziewane krokiety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa.Dodajemy mąkę,jajko i przyprawy.Wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • 2. Farsz:
    Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy,dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy.Kiedy cebulka zaczyna się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki.Mieszamy i smażymy około 2 minuty.Po tym czasie dodajemy mięso i pokrojoną drobno paprykę.Mieszamy i smażymy do momenty,aż mięso nie będzie surowe,a nadmiar płynu odparuje.Wszystko doprawiamy do smaku przyprawami.Tak naprawdę przyprawić możemy według własnych upodobań.
  • 3. Nabieramy w dłonie sporą ilość masy ziemniaczanej,robimy płaski placek.Dobrze mieć wtedy ręce zmoczone wodą,dobrze wtedy się formuje i nie przywiera do rąk.Na środek nakładamy dużą łyżkę farszu.Sklejamy brzegi i formujemy podłużne krokiety.Obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na złoty kolor.Podajemy obowiązkowo z surówkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy