Cukinia starta na tarce , doprawiona jak na placki ale...przyrządzona w zupełnie inny sposób . W formie koszyczków , którymi wykładamy kokilki do zapiekania i uzupełniamy dowolnym farszem.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- żółta cukinia: 1 sztuka
- marchew mała: 1 sztuka
- mąka pszenna z pełnego przemiału: 4 łyżki
- jajko małe: 1 sztuka
- sól,pieprz,pieprz cayenne: 1 szczypta
- Farsz:mięso mielone jak na kotlety mielone: 4 łyżki
- Farsz z sera twarogowego (ser,pomidor,ząbek czosnku,jajko): 4 łyżki
Nadziewane koszyczki cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz z mięsa mielonego tak jak na kotlety mielone czyli : mięso mielone , cebulka podsmażona , ząbek czosnku , jajko , przyprawy - odstawić .
Ser twarogowy rozgnieść widelcem , dodać pokrojony miąższ z pomidora , ząbek czosnku , przyprawy , jajko - odstawić .
Farsze będą nam potrzebne do nadziewania koszyczków .
2.Cukinię wydrążyć z pestek i zetrzeć na grubych oczkach tarki posolić i odstawić .
Marchewkę również zetrzeć na grubych oczkach .
Odcisnąć cukinię z soku , połączyć z marchewką , jajkiem , mąką . Przyprawić solą i pieprzem .
4 Kokilki do zapiekania wysmarować margaryną i posypać bułką tartą .
Masą cukiniową wyłożyć dno i boki kokilek zostawiając wgłębienie na farsz .
Wypełnić ulubionym farszem , z podanych proporcji wyjdą 2 mięsne i 2 serowe. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 40 minut .
Komentarze