Nadziewane kulki ryżowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Anna Sawicka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory (obrane ze skórki, mogą być z puszki): 2 sztuki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - oliwa (do smażenia): 3 łyżki
    - wieprzowina (posiekana): 10 dekagramów
    - mrożony groszek: 25 dekagramów
    - sól (do samku): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku): 2 szczypty
    - ryż (kleisty): 25 dekagramów
    - masło: 3 łyżki
    - Żółty ser starty: 5 dekagramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - bułka tarta (do panierowania): 1 szklanka
    - olej (do smażenia): 3 łyżki

Nadziewane kulki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: pomidory miksujemy i przecieramy przez sito. Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i rozmrożony
    groszek. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, przyprawiamy. Dusimy na małym ogniu, aż farsz zgęstnieje.
  • 2. Ryż gotujemy, mieszamy z masłem, serem i jajkiem. Z masy ryżowej lepimy kulki. Każdą napełniamy farszem z pomidorów. Kulki panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy