Nadziewane grzybki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa zainspirowana książką "Kołduny, pyzy i inne przysmaki".

  • 30 min

Składniki:

  • zestaw b
    a) składniki podstawowe:
    8 grzybów leśnych
    3/4 szklanki ryżu
    2 marchewki
    b )składnik podstawowy dodatkowy:
    8 jajek
    c) składniki robocze:
    cebula
    majonez
    olej
    sól
    łyżeczka masła
    d) dekoracja:
    jarmuż
    majonez

Nadziewane grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, ściąć wierzchołki i wydrążyć żółtka.
  • 2. Kapelusze grzybów odciąć od nóżek i razem ugotować w osolonej wodzie.
  • 3. Marchewkę pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła.
  • 4. Ryż ugotować do miękkości.
  • 5. Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu.
  • 6. Nóżki grzybów, cebulę oraz marchewkę zmielić i połączyć z ryżem.
  • 7. Żółtka utrzeć z łyżką majonezu i dodać do masy grzybowej. Przyprawić. Tym farszem napełniać jajka, na wierzch położyć kapelusze grzybów. Udekorować jarmużem i majonezem.

Porady

Grzybki można położyć też na majonezie posypanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy