Delikatny i lekko słodki krem z marchewki podaję w towarzystwie zapiekanej pieczarki z nadzieniem na ostro. Pieczarki po zapieczeniu pozostają jędrne i soczyste.
40 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu B:
80 g ryżu długoziarnistego
600 g marchwi
4 duże, bązowe pieczarki
Składnik podstawowy dodatkowy:
150 g surowego boczku
Składniki robocze:
1,3 l wody
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka startego sera pecorino lub parmezan
2 łodyżki szczypioru
sól
pieprz
szczypta mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
Nadziewane brązowe pieczarki i krem z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotuj. Boczek pokrój w słupki, usmaż bez użycia tłuszczu na patelni, aż zrobi się chrupiący. W misce wymieszaj ryż, boczek, posiekany szczypiorek z 1 łyżką jogurtu greckiego, dopraw solą i pieprzem.
2.Pieczarki oczyść, odłam nóżki, napełnij farszem. Ułóż w formie żaroodpornej, posyp startym serem i zapiecz w 200 st. C przez 15 minut.
3.W garnku zagotuj 1,3 l wody. Marchew obierz i pokrój na 3-4 kawałki, włóż do gotującej się wody i gotuj do miękkości. Zblenduj na krem, dopraw mieloną kolendrą, cynamonem, solą i pieprzem.
4.Krem z marchwi podawaj w miseczkach z dekoracją ze słodkiej śmietanki i pietruszki. Osobno na talerzu podaj pieczarki.
Komentarze