Nadziewane bułeczki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia (około 15 minut). Dodajemy jajko, szczyptę soli, stopniowo dodajemy mąkę (50 dag) i wyrabiamy, jeżeli istnieje taka potrzeba dosypujemy dodatkowo mąki. Stolnicę posypujemy mąką, z ciasta odrywamy kawałek, formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją w placek i na środek nakładamy łyżeczkę dżemu lub kremu czekoladowego.
2.Sklejamy i formułujemy bułeczkę. Zagotowujemy wodę i parujemy na przywiązanej ściereczce pod przykryciem lub w garnku do gotowania na parze przez 10-13 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, polewamy nim gorące bułeczki i posypujemy cukrem, Gotowe!
Komentarze