Nadziewane bułeczki na parze

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Coś dla miłośników drożdżowych przysmaków!

  • 60 min

Składniki:

  • - 5 dag drożdży
    - 1 szklanka mleka
    - 3 łyżki cukru
    - 50-70 dkg mąki
    - 1 jajko
    - sól
    - dżem, krem czekoladowy
    - masło i cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Nadziewane bułeczki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki1 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia (około 15 minut). Dodajemy jajko, szczyptę soli, stopniowo dodajemy mąkę (50 dag) i wyrabiamy, jeżeli istnieje taka potrzeba dosypujemy dodatkowo mąki. Stolnicę posypujemy mąką, z ciasta odrywamy kawałek, formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją w placek i na środek nakładamy łyżeczkę dżemu lub kremu czekoladowego.
  • bułeczki2 2. Sklejamy i formułujemy bułeczkę. Zagotowujemy wodę i parujemy na przywiązanej ściereczce pod przykryciem lub w garnku do gotowania na parze przez 10-13 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, polewamy nim gorące bułeczki i posypujemy cukrem, Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

To może cię zainteresować