Nadziewana pierś z kurczaka z orzechami i żurawiną

4.99 (187 ocen)

  • 60 min

Przepis jest doskonały na różnego rodzaju spotkania w gronie znajomych, zwłaszcza jeżeli wszyscy razem ją przygotowują. Wtedy smakuje najlepiej :)

  • 60 min

Składniki:

  • Duża pierś z kurczaka
    woreczek ugotowanego ryżu (może być dowolny)
    garść suszonej żurawiny
    garść orzechów włoskich
    pół kostki sera feta
    odrobina oleju lub oliwy z oliwek
    papryka mielona, papryka słodka, cynamon, pieprz indyjski, sól (pamiętajmy, że ser feta jest słony)
    do dekoracji: kilka liści rukoli, pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

4.99 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziewana pierś z kurczaka z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozciąć pierś z kurczaka (tak, aby można było napełnić ją farszem). Do miseczki wlewamy około 3 łyżek oleju i dodajemy do tego paprykę mieloną słodką oraz ostrą (ilość zależy od uznania). Smarujemy tym pierś z kurczaka (od wewnątrz i zewnątrz). Gotujemy w osolonej wodzie woreczek ryżu, orzechy oraz żurawinę siekamy, ser feta kroimy w kostkę. Razem z ryżem wsypujemy wszystko do miski przyprawiamy: papryka, cynamonem, pieprzem, 3 łyżki oleju, solą (można dodać coś od siebie). Farszem napełniamy pierś, spinamy wykałaczką boki (najlepiej jak farsz aż wychodzi górą) Resztę farszu wysypujemy obok w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Sam dodatkowy farsz najlepiej dosypać do naczynia po 15 minutach od włożenia piersi do piekarnika. Od czasu do czasu polewamy pierś puszczonym sokiem, który znajduje się w naczyniu. Pierś przecinamy na pół w poprzek ( 2 porcje), układamy na talerzu, dodajemy dodatkowy farsz, dekorujemy i smacznego :)

Porady

Do farszu można dodać posiekaną pietruszkę oraz szczypiorek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować