Tak przygotowane schabiki polecam w szczególności jako ciepłą przekąskę na imprezy. Jako pierwsze znikają ze stołu :)
50 min
Składniki:
-3/4 kg schabu bez kości
-300 g pieczarek
-2 duże cebule
-1/2 czerwonej papryki
-papryka słodka mielona
-majeranek
-sól i pieprz
-olej do smażenia
-wykałaczki
Nadziane schabiki (z pieczarkami, papryką i cebulką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano.
2.Gdy cebulka się zrumieni dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Solidnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż odparuje woda. Farsz studzimy.
3.W czasie gdy farsz stygnie schab rozbijamy przez folię na plastry.
4.Plastry schabu z jednej strony nacieramy papryką słodką, z drugiej majerankiem.
5.Na plastrach schabu od strony majeranku układamy farsz.
6.Zwijamy roladkę i spinamy wykałaczkami, aby farsz się nie wydostał. Smażymy na rozgrzanym oleju (tak by przykrył połowę roladek) po 7 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Komentarze