Znudziły sie mi tradycyjne kotlety z piersi kurczaka więc urozmaiciłam je o pyszny mięsno -pieczarkowo-serowy farsz.Przepyszne!!!
2 godz.
Składniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka
farsz :
1 mniejsza pojedyncza pierś z kurczaka ok. 200 g
100 g posiekanych pieczarek + 1 mniejsza pokrojona w kostkę cebula + masło lub olej do smażenia
50 g sera zółtego startego na tarce
jajko
łyzka bułki tartej
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra
wykałaczki do spięcia ewentualnie nic i igła do zszycia.
Nadziane roladki z piersi kurczaka a'la mięsno-serowo-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z piersi kurczaka umyć osuszyc i rozbic tłuczkiem niezbyt cienko.Rozbite mięso lekko posypac pieprzem oraz sola.
Na rozpuszczonym maśle usmażyć pieczarki z cebulą, przestudzić. Dodać posiekane mięso z piersi, oraz starty na tarce ser żółty i wszystko razem wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym. Na koniec dodac jajko oraz bułke tarta i ponownie całośc wymieszac.
Na kazdę rozłozone mięso nakładac łyzka ąarsz mięsno -serowo pieczarkowy a nastepnie zwijać , spinac wykałaczką albo grubsza nitką zszyc naciagając do siebie mięso tak aby nadzenie nie wydostało sie ze środka.Ja uzyłam tego drugiego sposobu.
Wierzch posypać przyprawami, ułozyc w naczyniu żaroodpornym i
piec ok.50- 60 minut w temp. 180 stopni pamiętając o podlewaniu wodą lub bulionem .Smacznego.
Komentarze