Nadziane roladki z szynki wieprzowej z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieso rozbić na cienie kotlety. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem oraz ziołami prowansalskimi i posmarować musztarda . Odstawic do lodoqki na okolo 1 godzine. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Seler naciowy pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać drobno posiekany czosnek i pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko razem podsmażyć. Zalać szklanką wody. Gdy wszystko zacznie bulgotać doprawić slodka papryką, koncentratem i łyżką przyprawy uniwersalnej. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić około 20minut uważając by woda się całkowicie nie zredukowala. Po tym czasie dodać 2 łyżki jogurtu i gotować jeszcze około 5 minut. Farsz odstawić do lekkiego ostygnięcia.
2.Na każdy kotlet nałożyć porcję nadzienia i zwijać roladki do środka i do siebie. W razie potrzeby użyć wykalaczek. Roladki zrumienic na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gdy roladki będą już ładnie zrumienione zalać je wodą i dusić od przykryciem około 40 minut. Gotowe roladki można polać powstałym sosem lub jogurtem naturalnym.
Komentarze