Nadziane mielone, czyli roladki z mięsa mielonego faszerowane serem mozzarella i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kotlety mielone w nieco innej wersji, pycha :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 0,5kg miesa mielonego, np. łopatki
    pół cebuli
    czerstwa kajzerka
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    8-10 pieczarek
    ser mozzarella
    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, cząber, mielona słodka papryka, curry
    bułka tarta do panierowania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Nadziane mielone, czyli roladki z mięsa mielonego faszerowane serem mozzarella i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę, cebule posiekać drobno.
  • 2. Pół cebuli podsmazyć na łyżce oleju do zrumienienia, dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania płynu z patelni. Lekko przestudzić.
  • Nadziane mielone_1 3. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pozostałą cześć cebuli, odciśnietą z mleka bułkę i jajko. Doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku. Całość dobrze wyrobic ręką.
  • 4. Ser mozzarella pokroić w dość grube paski.
  • Nadziane mielone_2 5. Z wyrobionego mięsa formować wilgotnymi rękami kulki, spłaszyć je w dłoniach na placek, nałożyć porcje pieczarek oraz kawałek sera, scisle posklejać i uformowac kotleciki lub podłużne roladki.
  • Nadziane mielone_3 6. Panierować w bułce tartej.
  • Nadziane mielone_4 7. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, smażyć kotlety/roladki z obu stron na złoty kolor.
  • 8. Przesmażone kotlety/roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową, podlać odrobiną wody. Kotlety/roladki dusić około 40 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  • 9. Podawać z upieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką/ sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Pieczarki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować