Nadziane mielone, czyli roladki z mięsa mielonego faszerowane serem mozzarella i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę, cebule posiekać drobno.
2.Pół cebuli podsmazyć na łyżce oleju do zrumienienia, dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania płynu z patelni. Lekko przestudzić.
3.Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pozostałą cześć cebuli, odciśnietą z mleka bułkę i jajko. Doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku. Całość dobrze wyrobic ręką.
4.Ser mozzarella pokroić w dość grube paski.
5.Z wyrobionego mięsa formować wilgotnymi rękami kulki, spłaszyć je w dłoniach na placek, nałożyć porcje pieczarek oraz kawałek sera, scisle posklejać i uformowac kotleciki lub podłużne roladki.
6.Panierować w bułce tartej.
7.Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, smażyć kotlety/roladki z obu stron na złoty kolor.
8.Przesmażone kotlety/roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową, podlać odrobiną wody. Kotlety/roladki dusić około 40 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
9.Podawać z upieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką/ sałatką.
Komentarze