Nadziane klopsiki

0 (0 ocen)

  • Średni

Pieczone w piekarniku nadziane cukinią klopsiki

  • Średni

Składniki:

  • - mięso mielone (z łopatki): 0.5 grama
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 4 łyżki
    - śmietana 18%: 4 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.33 łyżeczki
    - czosnek: 3 ząbki
    - cukinia (małej): 0.5 szklanki
    - cebula (średnia): 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - tymianek: 0.5 łyżeczki
    - bazylia: 0.5 łyżeczki
    - koper (posiekany): 2 łyżki
    - szczypior (posiekany): 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - papryka słodka: 1 łyżeczka
    - tarta bułka (do panierowania): 0.5 szklanki

Nadziane klopsiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię,cebulę,koperek i szczypiorek zmielić.Dodać masło,resztę ziół i przypraw -dokładnie wymieszać.
    Mięso wyrobić z jajkiem,bułką tartą , śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Masę podzielić na równe części. Wilgotnymi rękoma każdą część rozgnieść na placek i,położyć porcję farszu i zwinąć w roladki.Klopsiki dokładnie skleić i panierować w tartej bułce.Włożyć na godzinkę do lodówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zapiekać przez 30 minut .W połowie zapiekania obrócić na drugą stronę.

Komentarze

Podobne przepisy