Nadziana krokieteria

0 (0 ocen)

  • 60 min

Odkąd pamiętam uwielbiam naleśniki, które zawsze kojarzyły mi się ze słodkim deserem, jednak kiedy mama zaproponowała mi ich nadzianie warzywną lub mięsną wariacją postanowiłam spróbować i nie zawiodłam się, chrupiąca panierka i soczyste nadzienie w cieście naleśnikowym podbiło moje serce.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe (można zrobić według własnego uznania):
    - 2 jajka
    - ok. 1,5 szklanki mąki
    - 1 szklanka mleka lub woda gazowana
    - szczypta soli

    Ciasto powinno być rzadkie, naleśniki muszą być cieniutkie

    Farsz warzywny:
    - mrożonka warzywna - kalafior, brokuły, marchew
    - pieczarki
    - kucharek
    - pieprz

    Farsz mięsny:
    - mięso mielone
    - czosnek granulowany
    - cebula
    - pieczarki
    - ser żółty
    - sól
    - pieprz

    Panierka:
    - bułka tarta
    - jajko

    Olej/masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziana krokieteria - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Usmażone naleśniki 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, można je przygotować według własnego uznania, ważne, by do ciasta nie dodawać cukru oraz pamiętać o tym, by naleśniki były cieniutkie.

    Ja do jajek dodaje mąkę oraz mleko lub wodę gazowaną (sprawia to, że są pulchniejsze), wszystko miksuję do momentu, aż składki się połączą, dodaje szczyptę soli i miksuje jeszcze przez chwilę. Jeśli ciasto okazuje się za rzadkie lub za gęste dodaje odpowiednio mąki lub mleka/wody gazowanej.

    Ważne, by konsystencja ciasta była lejąca.
  • Naleśniki, farsz warzywny, jajko oraz bułka tarta 2. Farsz warzywny:
    Mrożone warzywa duszę na patelni w odrobinie wody, po ok. 10 min dodaje wcześniej umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko duszę, do momentu aż będzie miękkie. Dodaje do smaku pieprzu oraz warzywka.

    Farsz mięsny:
    Cebulę obieram i kroje w kostkę, podsmażam na maśle do momentu zeszklenia.
    Mięso mielone wrzucam na rozgrzany olej na patelnie i podsmażam. Kiedy jest wstępnie podsmażone dodaje wcześniej zeszkloną cebulę i duszę pod przykryciem. Jednocześnie myję i kroję pieczarki po czym dodaje je do mięsa i cebuli. Przyprawiam delikatnie granulowanym czosnkiem, dodaję pieprz i sól do smaku. Mięso powinno być uduszone, lecz nie suche. Ważne by pamiętać o dodaniu startego żółtego sera dopiero w momencie zawijania farszu w naleśniki, tak by roztopił się wewnątrz krokieta podczas smażenia.
  • Tak wyglądają zwinięte naleśniki z farszem 3. Kiedy naleśniki już przestygły, a farsz/farsze są gotowe czas przystąpić do tzw. zawijania krokietów.

    Na brzeg naleśnika nakładamy łyżkę farszu i zawijamy, najpierw brzeg naleśnika z farszem następnie obydwa boki, tak by zamknąć farsz w środku, kiedy powstaje nam rulonik, zwijamy go do końca.
  • Krokiety gotowe do smażenia 4. Kolejny krok to panierka:
    Należy rozmieszać jajko widelcem, obtoczyć krokieta najpierw w jajku, a później w bułce tartej
  • A tak prezentuje się efekt końcowy ! ;) 5. Krokiety należy smażyć na głębokim rozgrzanym oleju.

    Panierka powinna być chrupiąca, ciasto naleśnikowe mięciutkie a farsz soczysty.

    Smacznego !

Porady

Bardzo dobre podawane z keczupem lub sosem czosnkowym ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować