NACZYNKA WIELKANOCNA

4.46 (200 ocen)

  • 40 min

Przepis na potrawę wielkanocną którą przyrządzała moja mama,babcia i jest to podstawowe dane wielkanocne-jest pyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto
    4 jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    sól
    mąka

    naczynka
    pół litra gorącego mleka
    pół kilo stopionej słoninki
    10 jajek
    sól ,pieprz

    przed podaniem na stół
    starty chrzan
    szynka w kostkę
    kiełbaska w kostkę
    jajka na trardo w kostkę
Wystaw ocenę:

4.46 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Naczynka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek z wszystkich składników robimy ciasto -konsystencja jak na pierogi-wkładamy do blaszki na 15 min Potem Do żaroodpornego naczynia kruszymy to upieczone ciasto a następnie zalewamy je około pół litra gorącego mleka,dodajemy około pół kilo stopionej słoninki na skwarki i 10 jajek oraz sól i pierz -wszystko razem wymieszać i piec w piekarniku około 1 godzinki. Po upieczeniu kroimy naczynkę ,szynkę ,kiełbaskę ,jajko ugotowane na twardo w grubą kostkę oraz starty chrzan i to wszystko podsmażamy na patelni z 10 min i danie wielkanocne jest gotowe. SMACZNEGO

Porady

ZAWSZE SIĘ UDAJE

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować