Bułki z serkiem wiejskim z czerwoną cebulą

0 (0 ocen)

Bułki nabiałowe, gdyż sporo w nich serka wiejskiego i greckiego jogurtu. Takie pieczywo szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom cebulowego chlebka. Bułki zawierają również inne ciekawe i smaczne dodatki - czosnek niedźwiedzi, imbir oraz pestki dyni i ziarna sezamu.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka płatków owsianych z pełnego przemiału
    1 opakowanie drożdży liofilizowanych - suszonych (7g)
    1/3 szklanki oliwy
    1 jajko
    500 g serka wiejskiego 5% tłuszczu
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    1 większa czerwona cebula
    1/2 szklanki pestek dyni wyłuskanych
    1/3 szklanki ziaren sezamu
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    sól do smaku (ok. 1 łyżeczka)
    mleko do zwilżenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułki z serkiem wiejskim z czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nabiałowe bułki z czerwoną cebulą 1. Serek, jogurt, oliwę, jajko i drożdże dokładnie wymieszać. Dodać dynię, sezam, czosnek, imbir oraz sól. Ponownie wymieszać.
  • Nabiałowe bułki z czerwoną cebulą 2. Cebulę posiekać i dołożyć do ciasta. Na końcu wsypać mąkę i płatki owsiane. Dokładnie wyrobić.
  • Nabiałowe bułki z czerwoną cebulą 3. Z masy uformować 12 bułek, które ułożyć w formie (40 x 26) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej bułki naciąć kratkę. Pozostawić do wyrośnięcia (30 - 45 min). Następnie bułki zwilżyć z wierzchu mlekiem, włożyć do piekarnika.
  • Nabiałowe bułki z czerwoną cebulą 4. Piec 40 - 45 min (200 st. C).

Porady

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania bułek powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować