Kanadyjskie ciasto bez pieczenia,które nazwane jest kanadyjską delicją. Oryginał zawiera polewę czekoladową natomiast ja wzbogaciłam to ciasto o mus malinowy co daje ciekawy smak. Polecam :)
KREM:
200g cukru pudru (można dać mniej jeżeli będzie dla Was za słodkie)
100g masła w temperaturze pokojowej
aromat kokosowy (możecie użyć zamiennie śmietankowego,waniliowego)
1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
3 łyżki mleka
Nanaimo bars-kanadyjskie ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:W garnku rozpuszczamy masło,dodajemy cukier i kakao.Mieszamy do połączenia się składników.Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajko. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy wiórki kokosowe,migdały oraz pokruszone herbatniki. Mieszamy i masą wykładamy dno tortownicy. Wkładamy na 1h do lodówki.
KREM:Masło ucieramy na puch. Cukier puder łączymy z budyniem,aromatem i mlekiem. Dodajemy do masła i wszystko razem miksujemy. Wyjmujemy formę ze spodem z lodówki i wykładamy przygotowany krem.
MUS:Maliny wkładamy do garnka,wsypujemy cukier i gotujemy aż maliny się rozpadną a cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą tak aby woda przykryła proszek. Mieszamy i odkładamy na ok.10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy na małym ogniu (uwaga tylko,że zagotujcie żelatyny) i przelewamy do jeszcze ciepłych malin. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną śmietankę ubijamy i dodajemy zimne maliny. Ubijamy do połączenia się składników. Mus wykładamy na krem i wsadzamy do lodówki na 3-4h a najlepiej na całą noc. Ciasto wyjąć z lodówki na co najmniej 30minut przed podaniem.
Komentarze