Czekolada, banany, jabłka... istna bomba afrodyzjaków! Ciasto mimo iż bardzo proste, bezapelacyjnie ma swój urok! Często, to właśnie te najprostsze desery ujmują nas najbardziej :) Polecam na ciepło
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO:
- mąka: 1.5 szklanki
- margaryna: 50 gramów
- żółtka: 2 sztuki
- cukier: 3 łyżki
- cukier waniliowy: 1 opakowanie
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- gęsta śmietana lub jogurt: 1 łyżka
DODATKI:
- jabłka: 3 sztuki
- banan: 2 sztuki
- budyń o smaku bananowym (lub śmietankowy): 1 opakowanie
- Czekolada deserowa lub gorzka: 0.5 sztuki
- sok z cytryny (opcjonalnie): 1 łyżka
- cynamon: 1 łyżeczka
Muśnięta czekoladą tarta walentynkowa z jabłkami i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj margarynę i dokładnie posiekaj (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski dodaj oddzielone od białek żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę (lub jogurt) i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem. Zawartość miseczki dodaj do mąki, dosyp proszek do pieczenia i zagnieć ciasto, które następnie umieść w lodówce na ok. 30 min.
2.W tym czasie ugotuj budyń w nieco mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml) i odstaw by przestygł. Jabłka obierz, pokrój w plasterki i lekko obsyp cynamonem. Banana również obierz i pokrój (warto skropić go sokiem z cytryny, by nie ściemniał).
3.Ciastem wyłóż dokładnie formę do tarty i podpiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez ok 10 min. Następnie wyłóż przestudzony budyń, jabłka oraz banany i wstaw ciasto do piekarnika na ok 30 min. Po tym czasie rozłóż na bananach pokruszoną czekoladę ( ja użyłam gorzkiej) i pozwól jej się roztopić.
Komentarze