Muśnięta bielą tarta pod jagodową pierzynką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto:
Na blat wysypać mąkę i cukier puder. Dodać margarynę i siekać nożem aż margaryna będzie w malutkich kawałeczkach.
Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
Rozwałkowane ciasto nawijać na wałek i przenieść do wysmarowanej margaryną i posypana tarta bułką formę. Wyrównać ciasto, przejechać wałkiem, by odciąć nadmiar ciasta.
Na formę z ciastem położyć papier do pieczenia. Na to wsypać fasolę – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10 minut, zdjąć folię z fasolkami i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić by wystygło (dopiero po wystygnięciu wyjąć z formy).
2.Aby przygotować biały mus czekoladowy należy czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wraz z mlekiem i masłem rozpuścić na parze. Odstawić do wystudzenia. Masa nie może być ciepła.
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić bez ubijacza na sztywną pianę. Masę czekoladową wlać do bitej śmietany ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę nanieść na spód i schłodzić ok. 3 – 5 godzin w lodówce.
3.Po tym czasie przygotować kisiel jagodowy – jagody umyć, osuszyć i 100 gr zmiksować za pomocą blendera. Mus przełożyć do rondelka dodać cukier puder i trochę wody. Doprowadzić do gotowania. Do pozostałej wody dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać oraz dodać do wrzącego musu. Zagotować, ciągle mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
Komentarze