Musli z piekarnika

0 (0 ocen)

Prosty przepis na coś słodkiego, a zarazem zdrowego. Warto poświęcić chwilę na przygotowanie, zamiast kupować batoniki w sklepie.

Składniki:

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego, 2,5 szklanki płatków owsianych górskich, 100 g suszonej żurawiny, 50 g suszonych moreli, 100 g orzechów włoskich.

Musli z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy płatki i posiekane bakalie. Mieszamy aż powstanie gęsta masa. Wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st. C na ok. 40 minut.

Porady

Proporcje bakalii są przykładowe, można je dowolnie zmienić, lub dodać inne bakalie lub nasiona, np. słonecznik, dynia. Zamiast wykładać musli na blachę można powkładać je np. do foremek na babeczki. Ja wolę jednak ten pierwszy sposób, bo później łatwiej oderwać papier niż wydobywać z foremek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy