Musaka - zapiekanka w stylu greckim.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja wariacja na temat popularnej greckiej musaki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500-600 g mięsa mielonego, u mnie dziczyzna, może być wieprzowina, wołowina lub baranina, albo mieszane
    mały por
    oliwa z oliwek
    pieprz ziołowy
    sól z czosnku niedźwiedziego, albo przyprawa uniwersalna
    bakłażan
    4 pomidory, lub puszka pelati
    kieliszek Metaxy
    garść czosnku niedźwiedziego
    1-2 ziemniaki
    słodka papryka w proszku
    papryka żółta
    papryka chili
    kawałek sera koziego lub owczego
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Musaka Zapiekanki

Musaka - zapiekanka w stylu greckim. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie z oliwek przesmażamy ząbek czosnku, dodajemy mięso i je dusimy. Dodajemy pokrojonego w krążki pora. Uwaga: Jeśli używamy bardzo chudego mięsa możemy do farszu mięsnego wbić 2 jajka, które go zetną.
  • 2. Bakłażana kroimy w plasterki solimy i odstawiamy na 30 minut. Bakłażana osuszamy i smażymy na oliwie, dodajemy czosnek niedźwiedzi i pokrojone i obrane ze skórki pomidory, solimy, dodajemy pieprz ziołowy i Metaxę.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i wykładamy nimi naczynie. Solimy i posypujemy słodką papryką. Kładziemy warstwę mięsa. Paprykę i chili kroimy w kostkę. Posypujemy mięso. Wykładamy bakłażana. Przykrywamy warstwą mięsa. Na wierzch kruszymy ser. Zapiekamy w 170 stopniach C przez 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować