Moja wariacja na temat popularnej greckiej musaki.
2 godz.
Składniki:
500-600 g mięsa mielonego, u mnie dziczyzna, może być wieprzowina, wołowina lub baranina, albo mieszane
mały por
oliwa z oliwek
pieprz ziołowy
sól z czosnku niedźwiedziego, albo przyprawa uniwersalna
bakłażan
4 pomidory, lub puszka pelati
kieliszek Metaxy
garść czosnku niedźwiedziego
1-2 ziemniaki
słodka papryka w proszku
papryka żółta
papryka chili
kawałek sera koziego lub owczego
masło
Musaka - zapiekanka w stylu greckim. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oliwie z oliwek przesmażamy ząbek czosnku, dodajemy mięso i je dusimy. Dodajemy pokrojonego w krążki pora. Uwaga: Jeśli używamy bardzo chudego mięsa możemy do farszu mięsnego wbić 2 jajka, które go zetną.
2.Bakłażana kroimy w plasterki solimy i odstawiamy na 30 minut. Bakłażana osuszamy i smażymy na oliwie, dodajemy czosnek niedźwiedzi i pokrojone i obrane ze skórki pomidory, solimy, dodajemy pieprz ziołowy i Metaxę.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i wykładamy nimi naczynie. Solimy i posypujemy słodką papryką. Kładziemy warstwę mięsa. Paprykę i chili kroimy w kostkę. Posypujemy mięso. Wykładamy bakłażana. Przykrywamy warstwą mięsa. Na wierzch kruszymy ser. Zapiekamy w 170 stopniach C przez 30-40 minut.
Komentarze