Musaka w stylu bułgarskim

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Inspiracją do tego dania była musaka bułgarska, którą poznałam na wakacjach i trochę ulepszyłam zamieniając szpinak na zdrowszy i bardziej polski czosnek niedźwiedzi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6-7 łyżek sklarowanego masła,
    3 cebule,
    ok. 500- 600 g mielonej wołowiny u mnie sarnina (może być także baranina lub wieprzowina wedle uznania),
    sól
    pieprz ziołowy
    2 łyżeczki soku z cytryny
    czubryca
    2 marchewki
    1 łyżeczka miodu
    350 g liści czosnku niedźwiedziego ewentualnie szpinaku (może być mrożony)
    2 jajka
    ok. 250 g kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Mus Dania główne Musaka

Musaka w stylu bułgarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy mielone mięso i podsmażamy. Solimy, pieprzymy, doprawiamy czubrycą.
  • 2. Liście czosnku niedźwiedziego dusimy na maśle, dodajemy sól, pieprz ziołowy i sok z cytryny.
  • 3. Marchewkę kroimy na cienkie paski lub plasterki i również dusimy na maśle lekko solimy i pieprzymy, dodajemy miód.
  • 4. Naczynie smarujemy masłem i układamy warstwy mięso czosnek niedźwiedzi, marchewka, mięso. Górną warstwą powinno być mięso.
  • 5. Pieczemy w nagrzanymi piekarniku do 170-180 stopni C ok. 40 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną (możemy lekko posolić i dodać pieprzu ziołowego) zalewamy nią musakę i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut.

Porady

Jest to zapiekanka bardzo mięsna jeżeli ktoś woli wersję bardziej warzywną można spód zapiekanki wyłożyć pokrojonymi w talarki ziemniakami lub bakłażanem. Zamiast zalewać śmietaną można wierzch musaki posypać serem feta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować