• 1 godz. 30 min

Danie kuchni greckiej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1,5 kg bakłażanów
    600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    5 dojrzałych pomidorów
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    Po łyżeczce bazylii i oregano
    1/2 szklanki oliwy
    sól ,pieprz
    Sos:
    4 łyżki masła
    4 łyżki mąki
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    3 łyżki startego sera
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • musaka 1. Bakłażany pokroiłem w plastry ,oprószyłem solą i odstawiłem na 30 min by puścił goryczkę. Opłukałem i osuszyłem papierowym ręcznikiem. 3 łyżki oliwy zostawiłem ,na reszcie usmażyłem bakłażany na złoty kolor.

    3 pomidory sparzyłem ,obrałem ze skórki ,pokroiłem na kawałki i usunąłem nasiona. Cebule obrałem i pokroiłem w kostkę . Czosnek posiekałem i zeszkliłem na pozostałej oliwie. Dodałem mięso ,rozdrabniałem widelcem by nie powstawały grudki. Dodałem pomidory ,koncentrat i posoliłem. Dusiłem na małym ogniu pod przykryciem 20 min. 5min przed końcem dodałem zioła i oprószyłem pieprzem.

    W rondelku rozpuściłem masło ,dodałem mąkę i smażyłem ok. minuty. Stopniowo wlewałem mleko i mieszałem aż sos zgęstnieje. Dodałem połowę startego sera i doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiłem ,żeby przestygnięcia. Żółtka wymieszałem z odrobiną sosu i przelałem je do rondelka ,cały czas mieszając. Po dokładnym wymieszaniu odstawić.

    Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem i układałem warstwy bakłażana ,mięsa ,znowu bakłażany ,mięso ,bakłażany ,a na końcu pokrojone w plasterki pomidory bez skórki i resztę startego sera. Polałem wszystko sosem i piekłem 40 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować