Muszle z kurkami, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po wyjęciu układamy dnem do góry, aby obciekła woda.
2.Cebulę siekamy i podsmażamy na złoto na 1 łyżce oliwy. Zdjemujemy z patelni, na którą wlewamy ponownie 1 łyżkę oliwy i wrzucamy kurki. Smażmy na dość dużym ogniu do momentu, kiedy poczujemy intensywny zapach grzybów. Należy wydobyć cały ich smak i aromat poprzez takie właśnie smażenie.
Kurki mieszamy z cebulą i suszonymi pomidorami, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do makaronowych muszelek, które układamy w naczyniu żaroodpornym, na dno którego wlewamy łyżkę oliwy.
3.Muszle z kurkami posypujemy gorgonzolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C do czasu, aż ser zacznie się topić.
Komentarze