Muszle na słodko Eli

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Zapiekane duże muszle nadziewane jabłkami,rodzynkami i orzechami w sosie waniliowym.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaronu duże muszle: 500 gramów
    - jabłka: 1 kilogram
    - rodzynki: 10 dekagramów
    - cynamon: 1 łyżka
    - cukier: 10 łyżek
    - posiekane orzechy włoskie: 5 łyżek
    - połówki orzechów włoskich: 40 sztuk
    - śmietana kremówka 30 %: 500 mililitrów
    - cukier waniliowy: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 3 łyżki

Muszle na słodko eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte,obrane,pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę i włożyć do rondla.Do jabłek dodać rodzynki,5 łyżek cukru,cynamon,wlać 100 ml wody i dusić aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane.
  • 2. Jabłka przestudzić,dodać posiekane orzechy i wymieszać.
  • 3. Śmietanę wlać do rondla,dolać 150 ml wody i zagotować.Do gotującej się śmietany dodać pozostały cukier,cukry waniliowe i zagotować.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do śmietany i gotować aż sos lekko zgęstnieje.
  • 4. W dużym płaskim garnku zagotować wodę z solą,wrzucić makaron i gotować 3 minuty.Makaron odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.
  • 5. Sos wylać do brytfanki.Muszle nadziewać jabłkami,układać na sosie w brytfance i każdą udekorować połówką orzecha.Brytfankę wstawić do nagrzanego do 190 stopni C.piekarnika i zapiekać około 25 minut..
  • 6. Muszle wyłożyć na talerze i polać sosem waniliowym.Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy