Muszle na słodko eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte,obrane,pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę i włożyć do rondla.Do jabłek dodać rodzynki,5 łyżek cukru,cynamon,wlać 100 ml wody i dusić aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane.
2.Jabłka przestudzić,dodać posiekane orzechy i wymieszać.
3.Śmietanę wlać do rondla,dolać 150 ml wody i zagotować.Do gotującej się śmietany dodać pozostały cukier,cukry waniliowe i zagotować.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do śmietany i gotować aż sos lekko zgęstnieje.
4.W dużym płaskim garnku zagotować wodę z solą,wrzucić makaron i gotować 3 minuty.Makaron odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.
5. Sos wylać do brytfanki.Muszle nadziewać jabłkami,układać na sosie w brytfance i każdą udekorować połówką orzecha.Brytfankę wstawić do nagrzanego do 190 stopni C.piekarnika i zapiekać około 25 minut..
6.Muszle wyłożyć na talerze i polać sosem waniliowym.Smacznego!
Komentarze