Muszelki w sosie mięsno-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis bardzo prosty, potrawa zawsze się udaje i jest przepyszna.

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego,
    oliwa do smażenia,
    papryka,
    cebula,
    ząbek czosnku,
    puszka pomidorów w zalewie,
    sól, pieprz,
    oregano,
    słodka papryka,
    1/2 szklanki bulionu wołowego,
    łyżka koncentratu pomidorowego,
    opakowanie makaronu muszelki (400g).

Muszelki w sosie mięsno-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso, doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, czosnek, paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, w razie potrzeby rozgnieść widelcem i całość zagotować. Dodać bulion, oregano, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy i całość dusić przez ok 10 min na małym ogniu. Makaron muszelki gotować al dente. Ułożyć ugotowany makaron na talerzu i przykryć sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy